Köster TPO witte dakbedekking met zonlicht reflectie

De introductie van onze witte dakbedekking is een mooie combinatie tussen dakbaantechniek ( ruim 40 jaar ervaring ) en de vraag uit de markt naar witte dakbanen.
Köster TPO dakbanen worden daar toegepast waar levensduur en weinig tot geen onderhoud de belangrijkste wensen zijn. De belangrijkste unieke kenmerken zijn: 

  • 20 jaar materiaalgarantie op de dakbaan;
  • hoogste zonlicht reflectiewaarde in de markt SRI 106
  • Bevat geen PVC, weekmakers;
  • Bevat geen dioxinen bij verhitting;
  • Bevat geen furanen bij verhitting;
  • Toegelaten in drinkwater gebieden;
  • Kleuren: wit, lichtgrijs, grijs en zwart;
  • Met Europese CE normering DIN EN 13956,13967.
  • "Losmakelijke dakbedekking" vanwege de mechanische bevestiging en recycle mogelijkheden in de toekomst.


Deze nieuwe witte dakbanen hebben als grote voordeel de zonlicht - reflecterende eigenschappen. Witte TPO dakbedekking van Köster zorgt voor een verkoelende werking op de gehele dakopbouw. Een bijkomend positief energie verlagend effect is dat de inname lucht voor een airco door de witte dakbedekking aanzienlijk daalt. Samen zorgen we tevens voor een vermindering van de opwarming, vooral in binnensteden.

Toepassing op platte daken van verzorgingstehuizen, kinderdagverblijven en showrooms
laten in de praktijk zien dat witte dakbedekking verkoeld. Da's helder!
Witte dakbedekking werkt! 

Toepassing Witte Dakbedekking

Een wit dak reflecteert zonlicht. Het dak blijft hierdoor kouder en de hoeveelheid zonnewarmte die in en naar het gebouw wordt getransporteerd is lager. Hierdoor blijft het gebouw ca 3 tot 7°C kouder en fluctueert de temperatuur minder, wat comfortabeler is. Het koelen middels een Airco kan hierdoor een stuk zuiniger.

Witte dakbedekking beperkt het energieverbruik voor koeling. Een wit dak is daarom vooral zinvol in gebouwen met een groter energieverbruik voor koeling dan voor verwarming. In gebouwen waar veel koelcellen aanwezig zijn is een wit dak al snel rendabel. Omdat de zon in de winter toch al niet hoog staat is het negatieve effect, het niet opwarmen van het gebouw in de winter, gering. Witte daken zijn toepasbaar bij nieuwbouw of bij vervanging van de dakbedekking. Bij slecht geïsoleerde daken heeft een wit dak het meeste effect, maar ook bij nieuwbouw is een positief effect waarneembaar. Heeft uw pand een warmtevraag in de winterperiode kies dan wel voor een geïsoleerd dak om warmteverlies te voorkomen.

Een bestaand dak wit te verven is ook een mogelijkheid. Dit is gemakkelijk uitvoerbaar en goedkoper. Een geverfd dak kaatst minder licht terug, doordat het materiaal hier niet speciaal voor ontworpen is. Zorg bij toepassing van witte daken op een plat dak altijd dat er afschot is, zodat het regenwater vuil van het dak spoelt. Hierdoor blijft het dak wit en is het onderhoud beperkt.Een wit dak beperkt de milieubelasting doordat het energieverbruik voor koeling vermindert of voorkomt. Bij nieuwbouw reduceert het de grootte van het koelsysteem en verlengt het de levensduur van het koelsysteem, omdat deze minder vaak en korter aan staat. Een wit dak beperkt de milieubelasting doordat het energieverbruik voor koeling vermindert of voorkomt. Bij nieuwbouw reduceert het de grootte van het koelsysteem en verlengt het de levensduur van het koelsysteem, omdat deze minder vaak en korter aan staat.

Milieu aspecten

Een wit dak beperkt de milieubelasting doordat het energieverbruik voor koeling vermindert of voorkomt. Bij nieuwbouw reduceert het de grootte van het koelsysteem en verlengt het de levensduur van het koelsysteem, omdat deze minder vaak en korter aan staat.

Subsidie op witte Dakbedekking

Er zijn witte coatings en witte folies beschikbaar. De kosten en mogelijke energiebesparing zijn afhankelijk van de kwaliteit van de folie of coating en de mate van isolatie van het pand. Besparingen kunnen oplopen tot ca. 40% van de totale kosten voor koeling.
Een wit dak is over het algemeen niet duurder dan een gewoon zwart bitumen dak. Infrarood weerkaatsend materiaal is wel duurder.

Naïsoleren van bestaande daken van bedrijfsgebouwen in combinatie met witte dakbedekking staat op de Energielijst (2021 code 210403) en komt daarom, onder voorwaarden, in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Voor meer info kunt u op de site van de RVO ( Rijksdienst voor ondernemend Nederland ) kijken via deze link.

Toelichting:
De omschrijving betreft alleen verbetering van de isolatie in bestaande bedrijfsgebouwen. De constructie van de bestaande vloer, wand, dak of plafond moet blijven bestaan. Isolatie in nieuwe bedrijfsgebouwen is uitgesloten.

Voor een dakopname en offerte

Stuur een email of bel ons  

Witte daken en klimaatverandering

Klimaatverandering begint ook bij jezelf of jouw bedrijf. Je kunt vandaag aanvangen met de realisatie van een dak met witte dakbedekking. Door de ultralage opwarming van het witte dakvlak ( <30 °C - in vergelijk met zwarte bitumen > 80°C ) wordt de hoeveelheid energie die nodig is om gebouwen te koelen aanzienlijk verminderd. Dit reduceert de uitstoot van broeikasgassen  en kan ons ook helpen om ons aan te passen aan de stijgende temperaturen.

Witte daken kunnen tevens helpen de temperatuur van hele steden te verlagen. Veel stadscentra hebben grote gebouwen van beton of andere materialen die overdag zonnewarmte verzamelen en opslaan. In een fenomeen dat bekend staat als het 'stedelijk hitte-eiland'-effect, kunnen stadscentra vaak enkele graden warmer zijn dan het omliggende platteland. Wanneer steden heter zijn, gebruiken ze meer energie voor koeling. Dit leidt doorgaans tot meer uitstoot van broeikasgassen, mede door het energieverbruik, en draagt ​​verder bij aan klimaatverandering. Onderstaand meer informatie voor een koeler dak en interieur.

Witte dakcoating bedrijfshal 1
Witte Dakcoating Reflectie 1

De verwerking van witte dakbedekking

In deze video een duidelijke uitleg van de robuuste en zekere montage van de witte dakbedekking.

Referentie foto's witte dakbedekking