Hoe kunt u het beste vocht in een muur oplossen?

Heeft u last van vochtige muren? Het beste kunt u dit probleem zo snel en effectief mogelijk oplossen. Vochtproblemen in de muren kunnen op lange termijn namelijk voor gezondheidsproblemen zorgen. Bovendien kan het vocht ook schade aan uw woning aanrichten. Hier leest u hoe u het beste vocht in een muur kunt oplossen.

Welke vochtproblemen kunnen in muren ontstaan?
Er zijn een aantal vochtproblemen die in muren kunnen ontstaan. We benoemen de meest voorkomende problemen hieronder.

Optrekkend vocht
Heeft u vooral ter hoogte van het grondniveau last van vochtige muren? Dan is de kans groot dat u last heeft van optrekkend vocht, ook wel grondvocht genoemd. Optrekkend vocht in een muur wordt over het algemeen veroorzaakt door een verouderde fundering. Deze fundering is doorgaans niet voorzien van een waterkering, waardoor de fundering het water absorbeert. Hierdoor ontstaat er uiteindelijk vocht in de muren.

Het huis wordt onvoldoende geventileerd
Tegenwoordig laten steeds meer mensen hun huis goed isoleren. Het nadeel van een goed geïsoleerd huis is dat het niet meer vanzelfsprekend is dat er in de woning voldoende wordt geventileerd. Wordt er in een woning onvoldoende geventileerd? Dan stapelt het vocht zich in de woning op, waardoor er vochtplekken op de muren kan ontstaan. Dit wordt ook wel condensatievocht genoemd.

Doorslaand vocht
Is de buitengevel van de woning beschadigd? Dan kan regenwater eenvoudig via scheuren in het steen- en/of voegwerk in de buitenmuren terechtkomen. De buitenmuren absorberen het vocht, waarna het vocht na verloop van tijd doorslaat naar de binnenmuren. Op de binnenmuren zal dan schimmel ontstaan.

Hoe kunt u vocht in een muur het beste oplossen?
Hoe u het beste vocht in een muur kunt oplossen, hangt af van de oorzaak van het probleem. We benoemen hieronder per oorzaak de beste oplossing.

Oplossing optrekkend vocht
Optrekkend vocht kunt u het beste bestrijden met het Köster Crisin® Muurtap systeem. Dit is een effectief systeem dat eenvoudig kan worden toegepast. Dankzij dit systeem trekt het vocht uit de muren en blijven de muren droog. Op deze pagina leest u er meer over.

Oplossing condensatievocht
Heeft u een goed geïsoleerd huis en wilt u zulke vochtproblemen voorkomen? Dan is het belangrijk dat u goed zelf uw huis ventileert. Zet bijvoorbeeld regelmatig, ook in de winter, de voor- of achterdeur en een raam open. Of zorg ervoor dat er in het huis continue wordt geventileerd door middel van open klepraampjes of ventilatieroosters.

Oplossing doorslaand vocht
Heeft u last van doorslaand vocht? Dan is het noodzakelijk om de muur te laten impregneren of een nieuwe stuclaag te laten plaatsen. Wij hebben verschillende producten waarmee u goed een muur kunt impregneren. Zo hebben wij de Köster Gevelreiniger crème waarmee vuil en witte aanslag van de ondergrond kan worden verwijderd. Nadat de crème is ingewerkt, moet de muur worden afgespoeld met water. Na de reiniging kan de Köster Gevelcrème worden aangebracht. Dit is een transparant middel dat de muur waterafstotend maakt.

Wilt u meer informatie?
Wilt u vocht in een muur oplossen? Dan kunt u hiervoor bij Köster Afdichtingssystemen terecht. Wilt u meer weten over onze producten of bent u op zoek naar vakkundig advies op het gebied van vochtige muren? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op, want wij helpen u graag.