optrekkend vocht 3

Wat moet u doen bij vocht in huis?

Heeft u last van vocht in huis? Dan kunt u dit het beste zo snel en goed mogelijk bestrijden. Vocht in huis kan namelijk niet alleen schadelijk zijn voor uw woning, maar ook voor uw gezondheid. Hoe u vochtproblemen in huis het beste kunt oplossen, leest u hier.

Hoe komt u erachter dat u vocht in huis heeft?

Waarschijnlijk weet u al wel dat het erg vochtig is in uw huis. Wilt u graag weten of het vocht in huis daadwerkelijk een probleem is geworden? Dan is het belangrijk dat u vochtproblemen leert herkennen.

Vochtproblemen in huis herkent u door te letten op de volgende punten:

 • Het vocht blijft na een douchebeurt of na het nemen van een bad lang op de tegels zitten.
 • De was droogt erg langzaam op;
 • Het vocht is op de muren zichtbaar;
 • U heeft regelmatig last van condens tegen het glas van de ramen of de kozijnen;
 • Er zitten schimmelplekken op het plafond, muur en/of vloer;
 • Uw energieverbruik is gestegen;
 • U heeft last van zilvervisjes;
 • Behang en/of stucwerk laat los;
 • Er hangt een muffe geur in de woning.

Waarom is het belangrijk om vocht in huis tegen te gaan?

Heeft u vochtproblemen in uw huis ontdekt? Dan is het erg belangrijk om deze problemen zo snel en effectief mogelijk te bestrijden. Vochtproblemen kunnen namelijk allerlei andere vervelende problemen veroorzaken, zoals:

 • Ongedierte: schimmelplekken trekken ongedierte zoals zilvervisjes, houtworm en kakkerlakken aan. Schimmel kan zelfs ook ratten en muizen aantrekken.
 • Formalhyde: formalhyde is een giftige gas dat onder andere kan zijn verwerkt in meubels, keukens en vloerbedekking. In een woning zonder vochtproblemen is formalhyde onschuldig. Heeft u last van vocht in huis? Dan kan de gas vrijkomen. Zodra dat is gebeurd, kunt u last krijgen van hoofdpijn en irritatie aan de ogen, neus en keel.
 • Gezondheidsproblemen: Niet alleen vrijgekomen formalhyde, maar ook vocht zelf kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Zo kunt u last krijgen van allergieën, astma en hooikoorts.

Hoe kunt u vocht in huis verwijderen?

Heeft u last van vocht in huis? Dan is het belangrijk om het vocht te verwijderen. Hoe u dat het beste kunt doen, hangt af van welk soort vocht het is.

Condensatievocht
Condensatievocht ontstaat wanneer er in uw huis niet voldoende wordt geventileerd of te weinig isolatiewaarde heeft. Door regelmatig een raam open te zetten of uw huis te voorzien van ventilatieroosters of klepraampjes, kunt u condensatievocht tegengaan. Beter Isoleren van een spouw en/of dak kan ook een grote verbetering geven.

Doorslaand vocht
Doorslaand vocht is vocht dat vanaf de buitenmuren is doorgeslagen naar de binnenmuren. Op de binnenmuren kunnen vochtplekken en/of schimmels zijn ontstaan. U kunt zelf proberen om schimmel te verwijderen, door een oplossing met soda en water te maken. Met dit sopje kunt u de schimmel van de muur afschrobben. Naast soda zijn ook speciale middelen op de markt waarmee u schimmel kunt verwijderen. Lees voor het gebruik van zo’n speciaal middel wel eerst goed de gebruiksaanwijzing.

Bij doorslaand vocht kunt u het beste de buitenmuren impregneren. Dit kunt u doen met de Gevelreiniger crème en de Gevelcrème van Köster Afscheidingssystemen. U leest er op deze pagina meer over. Door uw muren te impregneren, zijn ze jarenlang beschermd tegen vocht.

Optrekkend vocht
Heeft u vooral ter hoogte van de grond last van vocht in de muren? Dan heeft u zeer waarschijnlijk last van optrekkend vocht. Dit vocht kunt u het beste tegengaan met het Köster Crisin® Muurtap systeem. Dankzij dit systeem wordt het heel eenvoudig om op een schone en effectieve manier optrekkend vocht uit de muren te verwijderen. U leest hier meer over dit systeem.

Denkt u last te hebben van vochtproblemen?

Denkt u dat u last heeft van vocht in huis? En wilt u weten wat u er het beste tegen kunt doen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op, want onze deskundige medewerkers kunnen u hier goed over adviseren.